Sanat insanı olmak…
Sanatla yoğrulmak, sanat öğrenmek, sanat üretmek, sanat öğretmek…
İşte bütün bunları başarmış, hem de kadın başına(!) başarmış bir sanatçı ile karşı karşıyayız. Göksun’un cinsiyet ayrımcılığına karşı duruşuna ve her zaman kadın erkek eşitliğine olan inancına saygı duymuşumdur. Karşı cinsle hep aynı kulvarda omuz omuzadır ve bunu eserlerinde de görmek mümkündür. İstanbul Beyoğlu’nda Gama Galeri’de (2014) gerçekleştirdiği sergisindeki çarpıcı yerleştirmesi buna örnektir.
Günümüz çağdaş sanatçılarından önemli birisi olarak Göksun’un en belirgin özelliği müthiş bir dirence ve gizil bir disipline sahip olmasıdır. Yaşamda karşılaştığı zorluklar onu yıldırmaz, tam tersine güç katar.
Bir ressam çocuğu olarak, önce sanatçı olmasını istemeyen babasıyla mücadele etmek durumunda kalmıştı. Kendi çabasıyla çalışarak, okuyarak, hem İstanbul’da, hem Amerika’da uzun yıllar öğrendi, üretti, öğretti; zamanla yarıştı.
Modern ve Çağdaş Sanat konusundaki engin bilgisi ve görgüsü, onu hep yeni arayışlara yönlendirdi ve günceli yakalamasını sağladı. Bu birikimini aktarmaya çalışması, onun yaşam felsefesi oldu. Üretmek ve öğretmek isteği de sanatçı yanını canlı tutmaya devam ediyor. Yeni sergiler hazırlıyor, yeni projeler üstünde çalışıyor, okuyor, yazıyor sevgili Göksun.
Hakan Sarıhan
Artsonline Web Art Gallery-2020
_________________________________
1940’lı yıllarda babam sergisinde yer alan bir resminin altına bronzdan bir plaket yaptırır; üstünde şöyle yazmaktadır. “Ey milyonlar kucaklaşın! Bu öpüş bütün dünyanın olsun!” Bu Schiller’in bir şiirinden alıntıdır.
80 yıl sonra, dünyada artık başka dengeler var. Geçmişe veya geleneğe özlem, eğer güncelle yoğrulmazsa, anlamsız kalıyor yaşam içinde. Birinci elden dinlediğim, tanık olduğum 300 yıllık belleğimin İstanbulu, yok artık. Anılarım, sevdiklerim, inandıklarım, alışkanlıklarım, arkadaşlarım, İstanbul Efendiliği, kent kültürü,
Beyoğlu, Kalamış… Yok oldu hepsi. Çarpık kentleşme de bu bağlamda, beni sarsan konulardan ve duygularımı nasıl yönlendirdiyse, öyle işler çıkıyor ortaya. Bazen silik, bazen canlı…
Bir sanat insanı olarak, modern, çağdaş, güncel, aktüel, post-modern, avant-garde, kiç… tartışmaları içinde, toplumsallıktan bireyselliğe, karmaşıktan minimale uzanan bir geçiş sürecinde olduğumu düşünüyorum. Bu yalına gidiş, mutluluk mu getirir bilemem…
Aşıyorum öteye,
Ver bir gün her acı
Tat veren
Bir iğneye dönüyor.
Çok geçmeden
Özgür ve esrik
Uzanıyorum
Kucağına aşkın…
Gençleştiren gelgitini
Duyuyorum ölümün…
BAUDLAIRE
Çeviren: Cevat Çapan
Sanatın Gerekliliği, Ernest Fischer, Konuk Yayınları, Birinci Baskı, 1974 (Sayfa 252)
Göksun Say Yener
Artsonline Web Art Gallery-2020
_________________________________
N. Göksun Say Yener
İstanbul’da doğdu. Erken yaşlarda ünlü bir Ressam olan babası Mümtaz YENER (İstanbul, 1918-2007) önderliğinde sanatla uğraşmaya başladı. İstanbul’da Üniversite öğrenciliği sırasında Resim, Müzik ve Sinema ile ilgilendi. Gazetecilik ve Reklamcılık yaptı.
EĞİTİM
Ph.D. Doktora, Sanat Tarihi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
MFA Sanatta Yeterlilik, Resim, Montclair Eyalet Üniversitesi, NJ, ABD
MA Yüksek Lisans, Resim, Montclair Eyalet Üniversitesi, NJ, ABD
BA Lisans, Görsel Sanatlar, Rutgers Eyalet Üniversitesi, NJ, ABD
AA Ön Lisans, Görsel Sanatlar, Brookdale College, NJ, ABD
1985’te yerleştiği New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri’nde Brookdale Community College, Rutgers State ve Montclair State Üniversitelerinde Güzel Sanatlar ve Resim alanında eğitimine devam etti. Ön Lisans (AA 1987) Ed Stein ile (Computer Painting and Visual Arts) alanında ve Lisans (BA 1989) (Resim, Taş Baskı) çalışmalarını Leon Golub ve Nancy Spiro ile yaptı. Yüksek Lisans (M.A. 1992) öğrenimini Hans Hofmann’ın öğrencisi olan Leon De Leeuw ile yaptı. Sanatta Yeterlik (MFA 1992-1996) çalışmalarını Saul Ostrow ve Nancy Goldring ile yaptı. Uzmanlık alanı ve tezleri, “19. ve 20. Yüzyıl Resim Sanatı”, “Soyut Dışavurumculuk” ve “Müzik – Resim İlişkisi” üzerinedir.
_________________________________
Yasal Uyarı
Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
ARTSONLINE WEB ART GALLERY
_________________________________