1985, İstanbul doğumlu Gül Çetin küçük yaştan beri sanat dalları ile ilgilenir ve kendini ifade etme biçimi olarak yazar, çizer, tasarlar.
Müzik ve resme olan sevgisi onu çok erken yaştan itibaren aldığı eğitimler, yarışma başarıları ve sergilerle tanıştırır. Özel Evrim Koleji ortaokulu ve Beşiktaş Atatürk Anadolu lisesi eğitimi sırasında, bir yandan Pera Güzel Sanatlar Piyano Bölümü’nden mezun olmuştur. Böylece İTU Taşkışla, AKM, İtalyan Kültür, Muammer Karaca gibi önemli mekanlarda konserler verme şansına sahip olmuştur. Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nü tam burslu ve dereceyle bitirdikten sonra Ahmet Ümit’in Masal Masal İçinde kitabı ve kitap sanatı üzerine Kadir Has Üniversitesi’nde yarı burslu olarak İletişim Bilimleri Yüksek Lisansını tamamlamıştır.
Sinemaya olan ilgisi ile henüz 17 yaşındayken 1. Uluslararası Cannes Junior Film Festivali’nde “En iyi senaryo” ödülü almış ve “Tik Tak” isimli ilk kısa filmini çekmiştir. Üniversite yıllarında, Bakü Azerbaycan 5. Start International Student Film Festival, “En İyi Çizgi Film” ödülü ve Fransız Sokağı 1. Kısa Film Sokak Festivali’nde “4. En İyi Film” ödülü alan “Head” isimli kısa animasyonu ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiştir. Katıldığı Atölyemor: Kadınların Sinema Atölyesi”nde kameramanlığını üstlendiği “Dona Kalan” kısa filmi 3. Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında gösterilmiştir.
2010 yılından bu yana eşi Sarp Çetin ile birlikte kurucusu olduğu “Fikri Mahsul” çatısı altında Türkiye’nin iç iletişime odaklanan ilk yaratıcı ajansı olarak farklı sektörlerden ulusal ve global markalara hizmet vermiştir.
Sanatçı olarak; “Maskeli Balo” (2004) ve “Üç Renk” (2007) isimli iki kişisel sergi açmıştır. 2010 yılında Puira markası için hazırladığı el yapımı tasarım çantalar Building, La Mariquata, Divarese, Bilstore, Beymen Blender mağazalarında satışa sunulmuştur. Yurtdışı grup sergilerinden en önemlileri: “Üç Renk” çizgi-şiir işlerinin “Outsiders2005 Project” kapsamında İsveç, Malmö Üniversitesi’nde ve COLORS Notebook Project kapsamında hazırladığı el yapımı dergi projesinin Centre Pompidou – Paris, Triennale di Milano – Milan, Shanghai Art Museum – Shanghai, Shiodome Italia Creative Center – Tokyo’da sergilenmesidir. Mix-media tekniği ile tasarladığı eserleri ile yurt içi ve yurt dışında 80’e yakın sayıda karma sergiye katılmıştır. Eserlerinden bazıları çeşitli yarışmalarda sergilenmeye değer eser olarak görülmüştür. Covid-19 karantina günlerinde Evrim Kuran ile birlikte www.cizgiliedebiyat.com alanında sürekli yeni işler eklenmeye devam eden bir online sergi açmışlardır, halen izlenebilir.
Yazar ve çizer olarak; Dünya Gazetesi için 100’e yakın köşe yazarı/potikacı/ünlü dijital portre çalışması gerçekleştirmiştir. Düşyeri, Olimpos Çocuk, Bal Çocuk, Eğlen Öğren, Turkuvaz Kitap gibi farklı yayınevleriyle çalışarak 20’den fazla çocuk kitabında çizer olarak imzası vardır. 2019 yılında kitap çizimleri ile YATADEM ve BASYAYBİR’in hazırladığı Turkish Illustrators Catalog 2019’da 61 illüstratör arasında yer almıştır. Bütün dünyada ırk, dil, din ayırt etmeksizin profesyonel çizim yapan illüstratör kadınları bir araya toplayan @thewomenwhodraw topluluğuna kabul edilmiştir. 2017 yılında Can Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye Hikayelerini Anlatıyor’ kitabında “İlk Sipariş” isimli hikayesi yer almıştır. Ebeveyn ayrılığı üzerine yazdığı “Yorganımın Altından Sesleniyorum” çocuk kitabı, 2021 yılında Timaş Çocuk tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca markalara özel sosyal sorumluluk projeleri ve çocuk kitapları tasarlar. Bunlardan en önemlisi 10 yıldır her sene Enerjisa için hayata geçirdiği konsept geliştirme, çocuklara ve çalışanlara özel eğitim ve sunum ve çocuk kitabı tasarımı alanlarında destek vererek, ilköğretim öğrencilerine enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “Enerjimi Koruyorum” projesidir. Türkiye’nin her yerinden 40.000 çocuğa ulaşan bu proje Kurumsal Sosyal Sorumluluk-Eğitim dalında pek çok ödül almıştır. Köy okulu öğrencilerinin hikayeleriyle zorlu hastalıklarla mücadele eden çocuklara umut oldukları Make A Wish (Bir Dilek Tut Derneği) için hazırladığı “Umudun Çocukları” kitabı bu kitaplardan en özelidir. Yurtdışında yaşayan Türk çocuklar için (öğretmen Selma Otuk ile) hazırladığı “Okumak Çok Güzel” (2020) ve “Noktalama İşaretlerini Öğreniyorum” (2021) okuma ve ders kitapları Avusturya’da müfredata girmiştir ve Almanca konuşulan ülkelerde satılmaktadır. Her ay Bavul Edebiyat Dergisi’nde “Evvelki Mühim Söylenmişlikler” köşesinde ve Birgün Gazetesi’nde “Doğadan Çizgili Hikayeler” köşesinde yazıp, çizmektedir.
Gönüllü olarak; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda 5 sene çocuklara sanat eğitmenliği yapmıştır. Halen Bianel Çocuk ve Gençlik Festivali ekibinde juri olarak çalışmaktadır.
Bir yandan sürdürülebilir yaşam, bütüncül sağlık konularını keşfetmeye devam eden permakültür eğitilimli meraklı bir bahçecidir. Gül Çetin sanat, doğa, kitaplar, çocuklar etrafında öğrenmeye, üretmeye, tasarlamaya çalışan; Sarp’ın eşi, Atlas’ın annesi olmaktan daha önemli bir marifeti olmayan biridir.
Artsonline'da Geçmiş Sergileri: