Resimlerini yakından takip ettiğim Ayhan Çetin salgın önlemleri nedeniyle ekstra fazla iş yükü altındaydı.
Ama tam da gündeme uygun, bir çoğu henüz hiç sergilenmemiş eserlerinden oluşan bu sergiyi yapmak istedik. Benim titizliğimizden kaynaklanan yüklenmelerimizden yılmayarak bu sergiyi açmaktaki kararlılığı nedeniyle kendisine artsonline ve sanatseverler adına teşekkür ediyorum.
Ayhan Çetin’in resimlerini izlerken, ayağınız yere basıyor olsada sanki bir boşlukta salınıyor olmanın verdiği bir karışıklık hissedersiniz. Böyle bir rahatsızlık duygusuna benzer bir durum vardır. Binalar, uçak ve resimdeki imgelerle aramızdaki mesafeyi açan, kaçan, uçan perspektif çizgileri, bakan göz ile resim arasında düşme hissi yaratan bir boşluk yaratır.
Corona serisinde ise yaşamın dinamizmiyle ölümün sessizliği arasındaki çarpıcılığı zıtlığa şahit olursunuz. Kullandığı renkler ölümün soğukluğunu içinizden hissedebileceğiniz tonlardadır.
2 temadan oluşan bu sergi son resmine kadar soluksuz izleyebileceğiniz bir sergi. Resimleri büyüterek tek tek incelemenizi, detaylarda kaybolmanızı salık veririm.
İyi izlenceler…
Hakan Sarıhan
Artsonline – Web Art Gallery 2020
_______________________________
Yükseklik Korkusu (akrofobi), yüksek yerlere çıkmak, bakmak, bulunmak gibi durumlardan korkma durumudur ve bunu yaşayan kişi uçak, dağ, yüksek apartman, dönmedolap, teleferik, gibi şeylere binemez.
Yükseklik korkusu, genellikle düşmekten korkma ya da boşluktan tedirgin olma diye bilinir. Ama tam da böyle değildir. Bu, esasında bir denge sorunudur.
Bizler olağan durumlarda görme, dokunma ve duyma aracılığıyla bütün bu unsurların kesişmesiyle dengemizi buluruz. Ama olağan dışı bir harekette, beyne yollanan bilgiler çelişki yaratır. Bunları yorumlamakta zorlanan beynin, deyim yerindeyse “kafası karışır”.
Yükseklik korkusu işte böyle bir karışıklığın sonucunda ortaya çıkar. Aşağı bakan göz, yerin uzaklığını saptayamaz ve beyne kesin bilgi yollayamaz. Halbuki, ayaklar bastığından “yere dokunuyorum” mesajını verir. Bu iki farklı bilgi beyinde çelişki yaratır ve beyin, vücudun pozisyonunu netleştiremez.
Resimlerimde de buna benzer bir durum algılanır. Tepe noktasından ele alınan binalar, uçak ve resimdeki imgelerle aramızdaki mesafeyi katlayan koordinatları andıran çizgiler, bakan göz ile bakılan nesne arasında bir ara boşluk yaratır. Dokunmak istediğinde kaçan, baktığında ise seni kendinden uzaklaştıran belirsiz imgelerdir bunlar. Bir mesafe sorunudur aslolan. Zaten uzağa itilmiş olan tasvir, izleyiciyi de tuval yüzeyinin uzağında bir yerlerde durmaya davet eder.
Ayhan Çetin
Artsonline – Web Art Gallery 2020
_______________________________
Ayhan Çetin
1978 Bulgaristan Kırcali Doğumlu olan sanatçı, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden, 2004 yılında da Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalı Yüksek Lisans programından mezun olmuştur.
2002 yılında Trakya Üniversitesinde Öğretim elemanı olarak çalışmaya başlayan sanatçı, 2011 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik programından mezun olmuştur.
2019 yılından bu yana Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görevine devam etmektedir.
“Pendikte Zaman” konulu resim yarışması, mansiyon ödülü 2012, “Sendeki Eskişehir” konulu resim yarışması ödülü, Hollanda Den-Haag Museum 2012, Rh Sanart Yılın Genç Ressamı Yarışması, 3. lük ödülü 2013, Paris Louvre Müzesi Carroussel Salonu Grup sergisi Installation Gümüş madalya 2015, Paris Louvre Müzesi Carroussel Salonu Grup sergisi Installation Altın madalya 2015 ve III. Uluslararası Kağıt İşler Bienali Jüri Özel Ödülü, Sırbistan Novi Pazar 2016 başta olmak üzere birçok ödülü bulunan sanatçı 11 kişisel ve birçok karma sergiye katılmıştır.
BİYOGRAFİSİ
_______________________________
Yasal Uyarı
Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
ARTSONLINE WEB ART GALLERY
_______________________________