Gelişen teknoloji, dijitalleşen kültür ve her daim yeni arayışlar içerisinde olan sanat iklimi içindeki bazı sanatçılar buna uygun yöntem ve araçlarla eser üretiyorlar.
Her geçen gün kendi ağırlığını artıran dijital sanatın yurdumuzdaki genç temsilcilerinden Özgür Ballı, bu yeni uygulama ve deneyimleme yönetimlerinin bize sunduğu büyük potansiyeliden yararlanarak eserler üreten genç bir akademisyen. Sanatçı üretiminde bilgisayarlar vasıtasıyla, fiziksel olmayan nesneler, görseller veya sayısal formlar üretiyor. Artırılmış gerçeklik sanatı, dijital heykel, dijital resim, yapay zekâ (makine öğrenmesi) sanatı vb. gibi dijital sanatın farklı alanlarında sanatsal üretimler yapıyor.
Özgür Ballı 26 görselden oluşan bu sergisini aynı zamanda 3D sanal sergi olarak da tasarlamış. Sergiyi 3D olarak deneyimlemek isterseniz ilgili bağlantıyı aşağıda bulabilirsiniz.
Görüş ve değerlendirmelerinizi Sergi Anı Defterine yazacağınız için peşinen teşekkür ediyor, iyi bir sergi deneyimi yaşamanızı diliyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
Hakan Sarıhan
Artsonline Web Art Gallery – Nisan 2021
_______________________________
Gelişen teknoloji ile birlikte oluşmaya başlayan dijitalleşen kültür, günümüzde yeni arayışlar içerisinde olan sanat dünyasını ve bu gelişmelere yakınlık duyan sanatçıları etkilemiştir.
Özellikle dijitalleşme yolunda kendisini konumlandıran günümüz sanatı, yeni uygulama alanları ve yeni deneyimleme yönetimleri fırsatı yakaladığı dijital teknolojilerin sunduğu bu büyük potansiyel yararlanmaya başlamıştır. Bahsedilen dijital kültürün ve gelişen teknolojinin sunduğu potansiyellerin etkilediği insanlardan biri olarak ben de, genel anlamda üretilişinde bilgisayarların rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin, görsellerin veya sayısal formların üretilmesine ve sergilenmesine olanak sağlayan dijital sanat alanı üzerine çalışmaktayım. Artırılmış gerçeklik sanatı, dijital heykel, dijital resim, yapay zekâ (makine öğrenmesi) sanatı vb. gibi dijital sanatın farklı alanlarında sanatsal üretimler yapmaktayım.
‘RGB’ Kişisel 3D Sanal Heykeller Sergisi Kavramsal Metin
Türkiye’deki ilk 3D sanal heykel sergi olma özelliği taşıyan ve kavram dilini ‘RGB’ terimi üzerinden kurgulayan ‘RGB’ Dijital Heykeller serisi; biçim dili olarak ise içerisinde grotesk öğeler barındırmaktadır. Serginin ismini ve kavramsal kurgusunu oluşturduğu RGB terimi, dijital sistemlerdeki görüntülerin oluşturulması ve gösterilmesini amaçlayan bir renk uzayı olarak tanımlanabilir. RGB uzayındaki tüm renkler, bu renklerin farklı oranlarda birleştirilmeleriyle oluşur. RGB renk modeli kendi başına kolorimetrik olarak kırmızı, yeşil ve mavi rengi tanımlamamaktadır. Bu renklerin karışımından ortaya çıkacak sonuç ise mutlak olarak tanımlanamaz. Yani RGB’deki bu mutlak olmayanın varlığı bizi yeni bir gerçeklik potansiyeli (somut olmayan) sunma iddiasına götürebilir. Bilginin kaynağı sorunu üzerine yapılan geçmişteki felsefi tartışmaları tekrar ele almamızı sağlayan bu fenomen sanatta yeni sorgulama alanları oluşturmamızı sağlamıştır. Bu sorgulama alanı üzerine kurgulanan sanal heykel sergisi de, somut olanın bile gerçekliğini tartıştığımız bir zaman dilimi içerisinde, yeni gerçeklik potansiyelinin varlığını groteskleşen bir üslup üzerinden ve gene mutlak olmayan bir yapı üzerinden bizlere gösterme çabası içerisindedir.
‘RGB’ Kişisel 3D Sanal Heykel Sergisi bahsedilen bilgiler ışığında, bilginin kaynağı, yeni gerçekliğin temsili, dijitalleşen formların grotesk bir eğilim göstermesi gibi birçok başlık üzerine gerçekleştirilmiştir. Böylece sanattaki; uzam, hacim, külte, renk, biçim gibi kavramları gittikçe bulanıklaştırmakta ve geleneksel fikirlerimizi, anlayışlarımızı hatta dünya hakkındaki algılarımızı sanal bir uzama doğru genişletmekle birlikte, özellikle heykel sanatı özelinde kullanılabilecek yeni uzamların varlığı ve yeni bir inşa süreçlerinin başladığı düşüncesine götürmesi hedeflenmiştir.
Özgür Ballı
Artsonline Web Art Gallery – Nisan 2021
_______________________________
Özgür Ballı
1986 yılında Kıbrıs/Lefkoşa’da doğdu.
2011 yılında Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu.
2012 yılında Araştırma görevlisi olarak Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Heykel Bölümü’nde göreve başladı.
2013 yılında ÖYP Kapsamında Lisansüstü eğitim almak için 35. madde ile Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde göreve başladı.
2015 Yılında H.Ü. G.S. Enstitüsünde Heykel- Yüksek Lisans eğitimini 2020 yılında ise Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı.
Halen Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fak. Heykel Bölümünde Arş. Gör. Dr. kadrosundan görevine ve sanat çalışmalarına devam etmektedir.
DEVAMI
_______________________________
Bu sergide yer alan eserlerin mevcudiyeti ve fiyatları güncel sergilenme tarihleri içinde geçerlidir. Bu tarihten sonra “Geçmiş Sergiler” sürecinde yer alan sergiler için sanatçıları ile iletişime geçilmelidir.
_______________________________
Yasal Uyarı
Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
ARTSONLINE WEB ART GALLERY
_______________________________
Sanat sınır tanımaz kavramını çok net bir şekilde hissettiğim bir sergi olmuş. Her geçen gün gelişen teknoloji ve olanaklarıyla bizlere çok özgün çalışmalar sunmuş sanatçı. Tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim.