İçinde yaşadığımız toplum, tanık olduğumuz zaman dilimi, yaşadıklarımız, duyduklarımız, gördüklerimiz, hissettiklerimiz ve bunların içimizde ruhumuzdaki dalgalanmaları ve dışa vurumlarımız…
Kendimi bildim bilesi, çevreme, topluma, hakkaniyete, adalete, özgürlüğe ve karşılıklı saygıya duyarlı olmuş, davranış ve düşüncelerimde buna özen göstermiş bir insan olarak içinden geçtiğimiz bu dönem, bende çokça rahatsızlık, hoşnutsuzluk ve itiraz uyandırıyor ve bunları çeşitli yollarla söylüyordum, yazıyordum, çiziyordum.
Bunların bir sergi düşüncesi haline gelmesi ve tuvallere yansıması 2019’a denk geldi ve çalışmalar 2020’de salgın öncesi tamamlandı. Ancak pandemi, çok arzu etmememe rağmen İstanbul-Ankara-İzmir sergilerimi açmayı ertelemek ve iptal etmek zorunda bıraktı. Salgın sürecinin bugünlerde bir yılını geride bırakmış olmamıza rağmen hala pek çok sorunu devam ettiriyor olması beni artık daha fazla beklemeden bu çalışmalarımı gün ışığına çıkarmak, 30 parça tuval üzerine akrilik boya işlerden oluşan çalışmalarımı sizlerin beğenisine sunmak konusunda harekete geçirdi.
Umarım tüm salgın süresince kapalı kalan resimlerim de artık yeni yuvalarına uçar giderler…
Tabi yine söyleyeceğim, sergi anı defterine duygu ve düşüncelerinizi not düşeceğiniz için şimdiden teşekkür eder, deneyimlediğiniz bu sergimden hoşnut kalmanızı dilerim.
Tüm insanlığın özgürce ve kendi doğal süreçlerinde zihinsel yolculuklarını yapmaları dileğimle, sevgi ve saygılarımla,
Hakan Sarıhan
Artsonline Web Art Gallery – Mart 2021
_______________________________
Göçmek, göçebe, göçer… Her zaman ama yakından, ama uzaktan hep gündemimizde olan göç kavramı körfez savaşından sonra farklı bir boyutta yaşantımıza girdi ve önemli bir gündem parçası haline geldi ve hala etkileri devam ediyor…
Kelime fiziksel olarak yer değiştirme, taşınma anlamına gelse de ben konuya özellikle zihinsel bir kavram olarak yaklaştım bu projenin manifestosunu mümkün olduğunca kısa, açık bir dil ve biçimde kaleme aldım. Eğitimimiz ve yaşam deneyimlerimiz sonucu, düşünce sistemimiz de zaman içinde pek çok sebepten değişir, gelişir, farklılaşır. Adeta eski kalıplarından, eskimiş değerlerinden yeni konumlarına göç eder. Bu olgu kişisel ve kendi irademiz ve birikimlerimizle olduğunda sebep sonuç ilişkisi düzgün gelişir. Ama bunun manipülasyonlar, beyin yıkamalar ve yaratılan travmalarla dışarıdan dayatma ile yapılması bireyleri ve toplumları olumsuz etkiler.
Sömürge düzeninden nemalanan hegemonyacılar bilgi-teknolojilerinin de getirdiği yeni olanaklarla hakimiyet ve sömürülerini devam ettiriyorlar. Zengin yerüstü ve yeraltı kaynaklarına sahip ama henüz gelişmemiş ya da az gelişmiş toplumları soğuk savaş sürecinde bilimin ve yüksek teknolojinin de desteğiyle, üzerlerinde bilinçli toplumsal mühendislik projeleriyle zihinsel ve duygusal olarak parçalıyor ve adeta zorunlu göçe tabi tutuyorlar.
Bizim de yaşadığımız gibi iç çatışmalar/savaşlarla, terörle geçmişlerinden koparılıyor, unutturuluyor ve bireysel gelişimleri de engelleniyor. Bilimden ve sanattan uzak ve çağın gereklerinden uzak köhne değerlere yönlendiriliyorlar. Yüksek evrensel değerlerle donanmaları ve öz kültürel kaynaklardan beslenen gelişimlere yönelmeleri ve ulaşmaları zorlaştırılıyor, engelleniyor, köleleştirilmeye tabi tutuluyor. Bu nedenle de zihnimizin bireysel yaşamda yaşaması gereken yeni ve çağdaş bilgiye olan GÖÇ’ünü yaşayamayan toplumlar haline geliyoruz. Biz de birkaç nesildir süren bu çalışmaların sonunda göçemeyen zihinlerin çok çoğaldığı ve artık yaşantımıza hakim olmaya ve değiştirmeye zorlamaya başladığı bir topluma haline dönüştük.
Bu sergimde, bu tür yürekleri mühürlenmiş, artık zihinsel bağlamda iyiye, doğruya, çağdaşa göçemez olmuş toplumların bu zihinsel kölelik durumuna dikkat çekmeyi amaçlıyorum. Resimlerimdeki kuşlarım elleri, ayakları zincirli insan köleler gibidirler, karınları doyurulur ve her türlü ihtiyacı karşılanır. Fakat açlıkla, yoklukla, düşkünlükle korkutularak yürekleri mühürlenir… Artık kapıya bağlıdır, uçamaz ve göçemez haldedirler.
Durumun farkında olmak bunu reddetmenin ilk adımıdır düşüncesinden hareketle kendi sanat tarzım ve resim dilimle konuya dikkat çekmeye çalışıyorum. Bu sergi daha önceki sergim “ACAYİPİMSİLER”in devamı sayılabilecek olsa da bu çalışmalarımda daha farklı bir renk paletini tercih ettim. Kuşlar benim için özel olmakla birlikte aklıyla, zekasıyla, toplumsal yaşamlarıyla ilgimi çeken kuzgunları bu temada ana obje olarak seçtim. Bazı çalışmalardaki ikonik tarz ve dokular ise sevdiğim ayrıntılar oldu.
Fatih Sultan Mehmet’in Sikkesi ile “Fetih” ve köleleştirme araçlarından biri olarak gördüğüm “para” kavramlarını yan yana getirdim ve her resim sembolik olarak da fethetme ve köleleştirme fikrine karşı mühürlendi ve bağlandı.
Hakan Sarıhan
Artsonline Web Art Gallery – Mart 2021
_______________________________
Hakan Sarıhan
1959’da Ordu/Fatsa’da doğan sanatçı ilk, Orta ve Lise eğitimini İzmir’de tamamladı.
İDGSA Dekoratif Sanatlar/Grafik Bölümü’nden Yüksek Lisans ile mezun olduktan sonra Kurduğu “ARMA Tanıtım Hizmetleri” ile uzun yıllar İstanbul’da grafik tasarım ve halkla ilişkiler alanında hizmet verdi.
1996-2017 arası farklı şirketlerde Reklâm ve Halkla İlişkiler, Marka ve İletişim Müdürlükleri gibi görevleri yürüttü.
Katıldığı bir çok seminer ve aldığı kurslar ve eğitimler ile kişisel ve mesleki becerilerini artırdı. Yaşamı boyunca tasarlamaya, üretmeye devam etti. Kurumsal kimlik, marka oluşturma / marka yönetimi ve pazarlama iletişimi alanlarında uzmanlaştı.
Son yıllarda resim çalışmalarını yaşamının merkezine aldı. ::BİRGRUPİNSAN:: Sanat Platformu’nun kurucuları arasında yer aldı. Grubun organizasyon, tasarım ve tanıtım konularını yürüttü.
Halen İzmir’deki atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.
_______________________________
Bu sergide yer alan eserlerin mevcudiyeti ve fiyatları güncel sergilenme tarihleri içinde geçerlidir. Bu tarihten sonra “Geçmiş Sergiler” sürecinde yer alan sergilerdeki eserlerin fiyatları ve satılıp satılmadığı konusunda mutlaka sanatçıları ile iletişime geçilmelidir.
_______________________________
Yasal Uyarı
Burada sergilenen tüm eserler FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI ile koruma altında olup, tüm hakları sanatçısına aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz./ All Rights Reserved.
Fikir ve emeğe verdiğiniz değer ve gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
ARTSONLINE WEB ART GALLERY
_______________________________
Hakan bey yüreğinize ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel eserlerinizin,
Kuşların bakışlarındaki ifade , canlılık ve teklifiniz müthiş Tebrikler
Saygılar,
Teşekkür ederim Gül Hanım, mutlu oldum, sağolunuz…
Hakan bey, öncelikle gönülden tebrik ederim, hepsi muhteşem, renkler ve desen zenginliğine hayran oldum. Gözlerle birlikte yüzdeki ifadeler de müthiş. En çok 13 dore 14 bakır ve 15 gümüş çok şey anlatıyor bana. Ebeveynler aynı fikre saplanmışlar, sabit ve suskunlar, aynı yöne bakıyorlar, ancak öndeki yavruları aynı fikirde değil. Ters yöne bakıyor. Belli ki isyan ediyor, konuşuyor…Eminim bu zinciri onlar kıracaklar, akıllarını kullanır ve engellenmezlerse tabi…Tekrar tebrik ederim.
Teşekkür ederim Perihan Hanım, mutlu oldum. İnş öyle olacak…
Tebrikler Hakan bey. Hepsi ayrı güzellikte. Bereketli bir sergi olması dileklerimle…
Çok teşekkür ederim Mürüvet Hanım, sağolunuz.
Sevgili Hakan Bey, sizi kutluyor, basarili calismalarinizin devamini diliyorum.💐👏🧿🍀
Çok sağolun Nilüfer Hanım, bilmukabele…
Görmeyi çok istiyordum bu resimleri, muradıma erdim. Çok çok beğendim, yüreğinize elinize sağlık. Nicelerine….
Çok teşekkürler Neşe Hanım, hep birlikte inş.
Təbrik edirəm Hakan bəy!Çox gözəl bir sərgi idi…Uğurlar diləyirəm!
Teşekkür ederim değerli Ülviyye Hanım, sağolunuz.
Hakanbey tebrik ederim. Kuşların icindeki acı, arayış bekleyişi zor hayat şartları göre biliyorum. Maalesef kargalar kendi şehirlerde kalmak mahkum kuşlar. Ancak etrafındaki ormanlar da bir imkan olurdu ama insanoğlu onları da yok ettiği icin kuşlara göcecek yer kalmamış bırakmamış gibi çöplüklerimizden de beslenmek zorunda kalıyorlar. Başarıların devamini dilerim.
Teşekkür ederim Christina Hanım, bahsettiğimiz konu acı olsa da yorumunuzdan mutlu oldum.
Sevgili Hakan; ‘Göçemeyen Kuşlar’ adı ile anlam kazandırılan sergin beni çok etkiledi.Öncelikli olarak çok zeki olan kuzgunların zincirlerinden kopamama durumunu renkler ve biçimlerle başarılı bir şekilde yorumlamanı tebrik ederim.Çok güzel ve keyifle izlediğim serginin esrarengiz kuzgunları içinde 18 numaralı eserini ardından mavi 17’yi beğendim.
Başarılarının devamını dilerim, nice sergilerin olsun.
Sevgili Nilgün çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim.
Duruyor,
izliyor,
düşünüyor;
önce,
sessizlik,
bakışlar delici,
ve hüzünlü.
sonra,
kanat sesleri,
ve haykırışlar,
Bir gün.
……
Canan Hanım, herkesin kendi göçünü yaşaması ümidiyle…
Hakan Bey, bugün serginizi detaylıca inceledim. Çok etkili , hatta izleyenin içine bakıp kendiyle hesaplamasını sağlayan o gözbebekleri… Çok akıllı ve uzun süreçte yaşayan kargalar ya da kuzgunlar aslında
yaşam hafızalarımız, envanterlerimiz denebilir, varoluş söylencelerini düşünürsek… Dün ve bugün birarada çözümlenmiş gibi gözüküyor resimlerinizde.
Antik ve organik tanımlamaların birlikte yansıması ve pentürel etki, renk kombinasyonları, resimsel etkiyi daha da arttırıyor…Elinize ve yüreğinize sağlık…Çok güzel ve anlamlı bir seri çıkmış..Gönülden kutluyorum…👏👏👏🌟🌟🌟🌟
Çok teşekkür ederim İclal Hanım, çok mutlu oldum yorumunuzdan. Anlaşılmak ne güzel bir duygu…
Hakancım renk kullanımların harika..ellerine ve kalemine sağlık ..kutluyorum yeniden yeniden
Çok teşekkür ederim Zuhalcim, sağolasın.
Hakan bey ellerinize sağlık hepsi birbirinden etkileyici eserlerinizin,
Kuşların bakışlarındaki çaresiz ama afacan ifade ve canlılık şu an için “göçemeyen” durumunu gösteriyor. Onlar en kısa zamanda bu soruna çözüm bulurlar .Tebrikler
Saygılar,
Çok teşekkür ederim Gönül Hanım, umarım herkes kendi göçünü yaşamak olanağını bulur.
Hakan hocam tebrik ediyorum.Çok beğendim, emeğinize sağlık 👏👏👏
Teşekkür ederim Özlem Hocam, memnun oldum beğendiğinize…
Hakan Bey serginiz harika… Bu güzel çalışmalar için sizi kutluyor ve başarılar diliyorum.
Çok teşekkürler Nurgül Hanım.
Tebrikler Hakan bey, çok çok izleyeni olsun
Teşekkür ederim Feyza Hanım, selamlar, sevgiler…
Hakan Hocam çok güzel, çok etkileyici bir sergi olmuş. Gözler inanılmaz. İçlerine düştüm.
Teşekkür ederim Şenercim, masalarımızı ve sohbetlerimizi özledim.
Kuşlara en çok özgürlük yakışır desem de, bakışlarındaki hüzün ve renklerinden etkilendim, hepsi ayrı güzellikte, heyecanının başarılarının devamını Hakancım, sağlıkla nicelerine inşallah, tebrikler…🌺
Çok teşekkür ederim Ablacım, çok mutlu oldum. Ben de herkesin yolculuğunu tamamlamasını, ulaşacağı hedefine ulaşmasını dilerim…
Çok etkilendim ve duygulandım. Bazı kuşların gözlerine bakamadım. İnşallah bir gün buluşursak bu resimleri konuşalım. Ellerine, emeğine ve yüreğine sağlık Hakan Abim. İyi ki varsın. 🥰😘🧿💙
Çok teşekkür ederim, mutlu oldum, inş en kısa zamanda bunu yapalım…
Anlamlı,düşündürücü,bekleneni tam olarak yansıtan bir seri olmuş Hakan bey. Sizden de başka türlüsü beklenemezdi zaten.Kutlarım
Çok beğendim Hakan bey emeğinize sağlık gönülden kutluyorum,sevgiyle‼️
Kutluyorum Hakan bey. Şahane resimler!